Wat is de Omgevingswet?

Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de fysieke leefomgeving: de Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt de regels voor alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt. Bijvoorbeeld voor milieu, bodem, water, wegen, monumenten, natuur, geluid en bouwen. 

Wanneer krijgt u met de Omgevingswet te maken? 

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. De Omgevingswet biedt mogelijkheden om uw mening te geven over een verandering in uw leefomgeving.

Wat verandert er voor mij? 

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor u:
• Het Omgevingsloket is het nieuwe loket waar u online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven.  
• De bestemmingsplannen van gemeente Veere zijn per 1 januari 2024 onderdeel van het omgevingsplan (link pagina Veere met omgevingsplan). Dit plan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek, maar ook regels over bijvoorbeeld geluid en bodem. 

• De Omgevingswet zorgt ervoor dat de gemeente sneller beslist op uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn is dan in principe 8 weken, met eventueel 6 weken verlenging. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer. 

Omgevingswet in een animatie

Deze animatie laat de belangrijkste veranderingen door de Omgevingswet zien. 

YouTube verzamelt cookies. Door het bekijken van deze video, gaat u hiermee akkoord.

Meer participatie

De Omgevingswet moedigt participatie aan. Dit betekent dat in sommige gevallen de gemeente of de initiatiefnemer van een project verplicht belanghebbenden, zoals omwonenden, laat meekijken en meedenken. Is eventuele verplichte participatie niet meegenomen in de aanvraag? Dan zal de gemeente dit terugleggen bij de initiatiefnemer en de aanvraag niet in behandeling nemen. Meer informatie over initiatieven in de fysieke leefomgeving staat op de pagina Wegwijzer

Lees op de website van het Informatiepunt Leeromgeving meer over de Omgevingswet.