Omgevingswet
Sinds 1 januari 2024 hebben we een nieuwe wet: de Omgevingswet. Deze wet heeft gevolgen voor alle inwoners en ondernemers. Wat verandert er?
De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Veel bestaande wetgeving is in deze nieuwe wet opgenomen. Onder meer wetten over bouwen, wonen, milieu en natuur. Met deze wet wil de overheid het eenvoudiger maken om onze leefomgeving een gezonde, veilige, prettige en leefbare plek te laten zijn.
Gevolgen voor u
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wil veranderden in uw leefomgeving. Stel u wil een woning bouwen of verbouwen, een boom kappen of uw bedrijf uitbreiden. U moet dan weten of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet maken of dat u niets hoeft te doen.
Het kan ook zijn dat iemand uit de omgeving waar u woont of werkt een verandering wil. Dan kan gevraagd worden om mee te denken over deze veranderingen.
Één centraal omgevingsloket
Als u een verandering in uw leefomgeving wenst, dan kan u naar het (digitale) Omgevingsloket gaan om uit te zoeken wat u moet doen. Alle regels en wetten van de gemeente, de provincie, het waterschap en het Rijk worden meegenomen bij uw vergunning-check. Het Omgevingsloket is te vinden op www.omgevingswet.overheid.nl/home.
Het Omgevingsloket kan ook geraadpleegd worden als u informatie zoekt over uw omgeving. Alle regelgeving die betrekking heeft op de plaats waar u woont en werkt, kan in één loket ingezien worden.
Alle gebundelde regels van de gemeente voor een bepaald gebied noemen we een omgevingsplan.
Overgangsperiode
De Omgevingswet is ingegaan per 1 januari 2024. Niet alles kan met één druk op de knop omgezet worden. Het omgevingsplan krijgt komende jaren steeds meer vorm, maar het kost tijd.
Wil u volgen hoe het omgevingsplan van uw woon- of werkomgeving vordert? Als voor een gebied een omgevingsplan gemaakt wordt, wordt dit vooraf gepubliceerd. Kijk op www.veere.nl/omgevingsplan voor de planning van de gemeente Veere.
Voortvarende start met het omgevingsplan
Sinds 1 januari 2024 hebben we al een tijdelijk omgevingsplan. Alle geldende regels, verordeningen en bestemmingsplannen bij elkaar noemen we dan het “tijdelijke omgevingsplan”. Iedere keer als we een omgevingsplan maken en vaststellen voor een bepaald gebied, wordt het omgevingsplan een stukje groter en wordt het tijdelijke omgevingsplan een stukje kleiner.
Gemeente Veere heeft afgelopen jaar hard gewerkt aan een basis set aan regels voor het omgevingsplan. Dit heeft ertoe geleid dat we nu al een eerste concept plan voor Neeltje Jans kunnen publiceren. We hopen in Veere deze opgave ook ver voor 2032 af te ronden. Op deze manier kunnen we de overgangsperiode van het tijdelijke omgevingsplan (sinds 1 januari 2024) zo kort mogelijk houden.
Eerste conceptplan Neeltje Jans ter inzage
Het concept omgevingsplanwijziging Neeltje Jans ligt per 23 juli 2024 zes weken ter inzage (tot woensdag 4 september 2024). Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en eventueel hun inspraakreactie indienen. Het omgevingsplan is digitaal te raadplegen via de website van de gemeente Veere en bij het gemeentehuis op afspraak. Met deze (extra) eerste stap willen we transparantie bevorderen en inwoners actief betrekken bij de ontwikkeling van hun leefomgeving. Naar verwachting zal in oktober het ontwerp omgevingsplanwijziging worden gepubliceerd. Hier kunnen belanghebbenden een zienswijze tegen indienen. De vaststelling en inwerkingtreding zal dan plaatsvinden begin 2025.
Het omgevingsplan is te raadplegen via de oefenomgeving van het Omgevingsloket.
Omgevingswet in een animatie
Deze animatie laat de belangrijkste veranderingen door de Omgevingswet zien.
YouTube verzamelt cookies. Door het bekijken van deze video, gaat u hiermee akkoord.
Meer participatie
De Omgevingswet moedigt participatie aan. Dit betekent dat in sommige gevallen de gemeente of de initiatiefnemer van een project verplicht belanghebbenden, zoals omwonenden, laat meekijken en meedenken. Is eventuele verplichte participatie niet meegenomen in de aanvraag? Dan zal de gemeente dit terugleggen bij de initiatiefnemer en de aanvraag niet in behandeling nemen. . Meer informatie over initiatieven in de fysieke leefomgeving staat op de pagina Wegwijzer.
Lees op de website van het Informatiepunt Leeromgeving meer over de Omgevingswet.