Omgevingsplan

Stel, u wilt weten of u een dakkapel mag plaatsen, hoe hoog de woningen mogen zijn die verderop worden gebouwd of aan welke geluidsnormen u zich als ondernemer moet houden. Onder de Omgevingswet komen veel van dit soort regels op één plek te staan: in het Omgevingsplan Veere. In dit omgevingsplan staan regels die helpen om ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd onze fysieke leefomgeving te beschermen.

Waarom één omgevingsplan?

De Omgevingswet verplicht gemeenten om alle regels voor hun fysieke leefomgeving te bundelen in één plan. Dit noemen we het omgevingsplan. Nu staan die regels nog verspreid over vele documenten, zoals bestemmingsplannen en verordeningen. Naast de regels over waar je wat mag bouwen en welk gebruik is toegestaan, worden er ook andere regels aan toegevoegd over bijvoorbeeld milieu en duurzaamheid. Anders dan u gewend bent is het plan niet meer op papier te raadplegen. Het is volledig digitaal en alleen vanaf een computer of tablet te raadplegen. De bedoeling is dat u met één muisklik alle relevante regels rondom uw eigen perceel op een rij heeft. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om het omgevingsplan te maken.

Video Omgevingsplan

Bekijk deze animatie voor uitleg over het omgevingsplan en afwegingsruimte.

YouTube verzamelt cookies. Door het bekijken van deze video, gaat u hiermee akkoord.

Relatie met de omgevingsvisie

Een omgevingsplan heeft een relatie met de omgevingsvisie van de gemeente Veere. In de Omgevingsvisie Veere 2047 staat welke keuzes er zijn gemaakt voor de toekomst. Hierin staat hoe de gemeente het leefgebied wil ontwikkelen en beschermen. Die keuzes worden uitgewerkt in het omgevingsplan, met specifieke regels voor de fysieke leefomgeving.  

Zo pakken we dit aan in Veere

Zodra de Omgevingswet ingaat, krijgt de gemeente Veere automatisch een tijdelijk omgevingsplan. Daarin staan de huidige bestemmingsplannen nog gewoon zoals ze nu zijn. Samen met specifieke regels over bouwen en milieu die van het Rijk naar de gemeenten gaan.

Vervolgens hebben de gemeenten tot 2032 de tijd om een nieuw, samenhangend omgevingsplan te maken. Dat gaat met zoveel regels niet van de ene op de andere dag. Daarom doen we het in stappen. Bij elk deel van het omgevingsplan dat we gaan vernieuwen, hebben we twee momenten waar u kunt reageren voordat het plan wordt vastgesteld. Het eerste moment is de inspraak bij het concept-omgevingsplan (voorheen: voorontwerp), het zogenaamde onofficiële moment. Het tweede moment is bij het ontwerp-omgevingsplan. 

Dit verandert er aan de regels

De inhoud van de regels laten we zoveel mogelijk gelijk. Dat betekent dat de meeste regels alleen van vindplaats en soms van vorm veranderen, maar dat hun effect in de praktijk hetzelfde blijft. Een aantal regels verandert wél inhoudelijk. Dit kan direct gevolgen hebben zodra het bestemmingsplan in uw gebied wordt vervangen. Participatie door de gemeente is hierbij een verplicht onderdeel.

Waar vindt u de regels uit het omgevingsplan?

Het Omgevingsloket is de centrale plek waar digitale informatie over de leefomgeving onder de Omgevingswet samenkomt. Zo kan iedereen deze informatie op één plek bekijken en direct gebruiken. U kunt een vergunningcheck doen om te kijken of u een vergunning nodig heeft en zo nodig een vergunning meteen aanvragen. Ook kunt u zich oriënteren via regels op de kaart. 

Hoe kunt u dit traject volgen?

Op de Veerse website hebben we deze speciale productpagina over het omgevingsplan geopend. Hier kunt u het proces volgen en informatie terugvinden. Via deze website kunt u ook reageren op plannen die ter inzage liggen. Om er zeker van te zijn dat u niets mist, wijzen wij u ook op de speciale berichtenservice van de overheid. 

Berichten over uw Buurt

Heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u vanaf het najaar van 2023 maximaal één keer per week een automatische e-mail van Overheid.nl met Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres. Hierin staan bekendmakingen zoals een vergunning voor het kappen van een boom of een omgevingsplanwijziging. Ook het concept-plan en het ontwerp omgevingsplan worden via deze weg kenbaar gemaakt. Is uw e-mailadres nog niet bekend bij MijnOverheid of wilt u iets aanpassen? Kijk dan op https://www.overheid.nl/help/berichten-over-uw-buurt.