Vervoer via de Wmo
Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de voorziening Wmo Collectief vervoer aangevraagd worden. Ook is er de mogelijkheid voor rolstoelvervoer en vervoer naar dagbesteding.
Wat kunt u zelf nog?
Voorwaarde voor het aanvragen van een voorziening Wmo-vervoer is dat u geen andere mogelijkheid hebt om uzelf in de omgeving te verplaatsen. Dit betekent: dat u niet meer zelf kunt autorijden of fietsen. Dat u geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, of van sociale voorzieningen als de Boodschappenbus. Ook via uw familie of het sociale netwerk zijn er geen structurele mogelijkheden om u te halen en brengen. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat de hulp via de gemeente de enige oplossing is voor u.
We onderzoeken uw persoonlijke situatie, voordat u een voorziening krijgt via de gemeente.
Lees meer over onze werkwijze.
Voor wie is collectief vervoer bedoeld?
Voor volwassenen die langere tijd en structureel niet op een andere manier van A naar B kunnen gaan. Het collectief vervoer is bedoeld zodat u mee kunt blijven doen in het sociale leven en de maatschappij. Let op: dit vervoer is niet bedoeld voor dagelijks vervoer naar werk, school of dagbesteding. Indien nodig zijn hiervoor andere oplossingen (zie onderaan deze pagina).
Met het collectief vervoer kunt u:
- een bezoek brengen aan familie en kennissen;
- een middag of avond uit plannen;
- boodschappen doen;
- uw sport of hobby beoefenen.
Hoe werkt het collectief vervoer?
Is uw aanvraag voor collectief vervoer goedgekeurd? Dan ontvangt u binnen twee weken een Wmo Vervoerspas. Met de vervoerspas kunt u zelf een taxi reserveren. Deze taxi of taxibus brengt u vanaf uw huis naar uw bestemming en terug. U betaalt dan een voordelig Wmo-tarief. De maximale reisafstand is 25 kilometer, daarna betaalt u een hoger tarief. U mag maximaal één persoon meenemen die met u meereist. Deze persoon betaalt hetzelfde tarief als u. U deelt de taxi ook met andere passagiers. U bent dus soms iets langer onderweg.
Overige vormen van Wmo-vervoer
Naast het collectief vervoer zijn er nog andere vervoersvoorzieningen via de Wmo. Zo is er vervoer naar dagbesteding. Voor dit type vervoer is aparte begeleiding nodig. Bijvoorbeeld vanwege gedragsproblematiek of gezondheidsproblematiek. Daarnaast is er vervoer van personen die alleen gezeten in een rolstoel vervoerd kunnen worden. Tot slot, is de mogelijkheid om via de gemeente Jeugdvervoer of Leerlingenvervoer aan te vragen. Mag u gebruik maken van een andere vorm van Wmo-vervoer? Dan krijgt u hierover uitleg van uw consulent.
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Neem contact met ons op via het contactformulier.