Veilig van het strand genieten

Het is volop zomer en veel inwoners en toeristen genieten van een bezoek aan één van de stranden in onze gemeente. Hier wat tips voor een veilig strandbezoek.

Kinderen weggelopen op het strand

Strandexploitatie Veere ziet in deze zomerperiode steeds vaker dat ouders op het strand hun kinderen kwijt zijn. Om kinderen snel terug te vinden, kunt u kinderen een polsbandje omdoen waarop ouders hun telefoonnummer kunnen schrijven. De polsbandjes kunt u ophalen bij de strandposten. Op de website van Ouders van Nu vindt u meer tips over kinderen op het strand. 

Kuilen graven

Het graven van kuilen is niet zonder gevaar. Er worden soms diepe kuilen gegraven op het strand of in de duinvoet waarbij het instortingsgevaar groot is. Bij kuilen die te groot zijn, zo'n twee à drie meter breed, is er instortingsgevaar aanwezig. Zeker als het water opkomt. 

Zwemmen in zeewater veilig, let wel op voor zeeschuim

Naar aanleiding van berichtgeving van de NOS ‘Advies aangescherpt: speel niet in zeeschuim, maar strandganger weet van niets’ reageert de Provincie Zeeland.

Gedeputeerde Dick van der Velde: “Je kunt gewoon zwemmen in zeewater, maar laat je kinderen en huisdieren weg uit het zeeschuim om te voorkomen dat ze dat inslikken. Dat was altijd al onze boodschap en deze willen we nogmaals benadrukken. We willen niet dat mensen naar aanleiding van het NOS artikel nu bang worden om te gaan zwemmen. In alle wateren waar aangewezen zwemwaterlocaties zijn, worden PFAS-metingen uitgevoerd. Die resultaten zijn vergeleken met de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden en daaruit blijkt dat we ruim onder deze advieswaarden zitten.”

Meer informatie over PFAS en zeeschuim vindt u op de website van de provincie Zeeland.
 

Geniet, maar verbrand niet!

We genieten graag van de zon. Maar door verbranding heeft u meer kans op huidkanker. Bescherm uzelf dus goed door: weren, kleren, smeren! Check in de ochtend de zonkracht en neem vanaf zonkracht 3 of hoger zonbeschermingsmaatregelen. 

Door te weren (zoek de schaduw op), te kleden (draag bedekkende (uv-werende) kleding, hoed en zonnebril) en te smeren (minimaal factor 30 met uv-A-filter, herhaal dit elke twee uur) kunt u uzelf beschermen.

Meeuwenoverlast; wat kunt u doen?

Meeuwen kunnen soms agressief zijn op het strand en eten stelen. Meeuwenoverlast is te voorkomen door onder andere meeuwen niet zelf te voeren. Meer tips vindt u op de website van de dierenbescherming

paalhoofden in Zoutelande