Trouwen in stadhuis in Veere
Stadhuis Veere - een historisch decor voor de mooiste dag van uw leven
Een van de meest authentieke trouwlocaties in onze gemeente is het oude stadhuis van Veere. De tijd van Veere als bloeiende handelsstad is hier nog duidelijk voelbaar. Het stadhuis is zowel van binnen als van buiten een indrukwekkende blikvanger die niet voor niets tot historisch monument is uitgeroepen.
Schilderwerkzaamheden
In de periode van 3 februari 2025 tot en met 30 april 2025 vinden er schilderwerkzaamheden plaats aan het stadhuis. Tijdens deze periode staat er zodoende een torenkraan en/of steiger. Van 3 februari tot 11 maart staat de steiger aan de voorgevel. Van 10 maart tot 21 maart de hoogwerker. De toren staat tot 4 april in de steigers. Dit kan een belemmering zijn voor uw trouwfoto’s. Binnen wordt er niet geschilderd dus er kunnen wel huwelijken en partnerschappen worden voltrokken.
Wat biedt trouwlocatie stadhuis Veere u?
- Kiest u voor het Veerse stadhuis als uw trouwlocatie, dan is er altijd een bode aanwezig. De bode zorgt ervoor dat de zaal netjes is, alles aanwezig is tijdens de ceremonie en dat de ceremonie volgens planning verloopt. Bovendien ontvangt hij of zij u en uw gasten.
- De trouwzaal op de eerste verdieping biedt plaats aan maximaal 50 bezoekers.
- In het stadhuis in Veere is geen lift aanwezig. Daardoor is de trouwzaal van het stadhuis moeilijk toegankelijk voor invaliden en personen die slecht ter been zijn. Kinderwagens mogen niet mee naar boven.
- U kunt uw eigen muziek laten afspelen.
- Er mag met lavendel gestrooid worden bij het stadhuis in Veere.
Statig, klassiek en elegant
De trouwzaal in het stadhuis van Veere ademt de ideale historische elegantie uit voor uw bruiloft. Het zonlicht schittert door de hoge gotische ramen en het statige vertrek herinnert aan de sfeer van weleer. De klassieke houten vloer kraakt en glanst. Koperen kandelaars en antieke schilderijen verhogen het ceremoniële karakter. Alle elementen voor een stralende dag zijn hier aanwezig. Een statig en historisch decor voor een bijzondere dag.
Van rechtszaal… tot trouwzaal
Door de eeuwen heen heeft het Veerse stadhuis verschillende functies gehad. Vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de negentiende eeuw zetelde hier een rechtbank. Vermeende heksen en ketters kregen hier de doodstraf. Burgemeesters, wethouders, raadslieden en zelfs de krijgsraad vergaderden hier. Het stadhuis is ook lang een archief geweest. Nu is het een museum en alleen in gebruik voor het voltrekken van huwelijken en voor representatieve ontvangsten.
Blauw bloed
Door het rijke verleden van Veere stroomt blauw bloed. Veere werd ooit gekocht door Willem van Oranje en draagt sindsdien de titel Oranjestad. De historische band tussen Veere en het koningshuis is in het stadhuis duidelijk zichtbaar. In de raadzaal op de eerste verdieping hangen portretten van alle markiezen en markiezinnen van het huis van Oranje-Nassau. Nog een adellijke souvenir is de verguld zilveren beker uit 1551 die Maximiliaan van Bourgondië (1514-1558) aan de stad Veere schonk. Deze bevindt zich in de trouwzaal.
Carillon
De beiaardier van het stadhuis, David van der Vlies, kan voor en/of na de trouwceremonie de beiaard bespelen. U kunt verzoeknummers opgeven. Het tarief is € 171,00 per half uur.
Aanvullende informatie
- Honden zijn niet welkom in het stadhuis Veere
- Er mag niet gestrooid worden met producten zoals rozenblaadjes. Bellenblaas mag wel.
- Er kunnen maximaal 50 personen in de trouwzaal. Hier wordt streng op gecontroleerd in verband met de brandveiligheid.
Meer informatie
Wilt u meer weten over trouwen in het stadhuis van Veere? Dan kunt u contact opnemen de afdeling Dienstverlening van de gemeente Veere via telefoonnummer (0118) 555 444 of mail naar trouwen@veere.nl.
Let op: in 2024 kan er in de maanden juli, augustus en september niet op dinsdag in het Stadhuis Veere getrouwd worden in verband met de historische markt (data onder voorbehoud). En op zaterdag 14 september niet in verband met Monumentendag.