Technieken
Verlichting is een sector die zich snel ontwikkelt op alle fronten. Vooral LED als lichtbron heeft een snelle opmars gemaakt. Licht kan goed worden gericht. Het is gemakkelijker geworden om te dimmen, licht uit te schakelen en weer aan te schakelen als er beweging wordt gedetecteerd. Licht kan eenvoudig in diverse kleuren worden geleverd. Hieronder vindt u de mening van de gemeente over deze technieken in het kustgebied.
Gericht licht
Door de technische ontwikkeling is het mogelijk om het licht te sturen alleen daar waar je het hebben wilt. En door verbeterde armaturen, kan de lichtbron zelf verstopt blijven. Vanuit de verte zie je dan niet de lichtbron zelf. Wel waar het licht naar toe straalt.
Wel of geen voorkeur: lampen met zonnepanelen
Voordelen zijn:
- geen elektriciteitsnetwerk nodig
- goed voor behoud van de duinen (geen snoer aanleggen)
Nadelen zijn:
- paneel en accu moeten ook voor de wintermaanden voldoende vermogen hebben
- daglichtsensor is nodig zodat het licht niet overdag brandt
- het licht blijft de hele nacht branden (tot de accu leeg is), tenzij gewerkt wordt met aanwezigheidssensor. Dit mag niet in combinatie met een felle lamp omdat het voor natuur en landschap ongewenst is als het licht steeds aan en uitgaat.
- onbekend is of de zonnecel bestand is tegen zon, zee, zout en wind
Geen voorkeur: glow in the dark
De gemeente heeft ‘glow in the dark’ verf overwogen omdat diverse partijen dit noemden. Van de 3 zorgen is er slechts 1 weggenomen. De conclusie is daarom: geen voorkeur voor glow in the dark in natuurgebieden.
- Zorg 1: houdbaarheid materiaal nabij zout, zand, zon en wind. Er blijkt naast verf ook een hars te bestaan met glow in the dark materialen. Dit hars is geschikt voor boten, havens en aanlegsteigers en zou dus klimaatbestendig moeten zijn.
- Zorg 2: De tweede zorg is de veiligheid. Glow in the dark geeft alleen een markering van het verloop van het pad. Het geeft geen licht af en dus geen bijdrage aan fysieke of sociale veiligheid
- Zorg 3: onbekend is hoe fel het kan gloeien in donker landschap. Bij goed werkende materialen, kan het de hele nacht doorgloeien, ook wanneer er niemand meer gebruik van maakt.
- Conclusie: natuurgebieden zo donker mogelijk houden en geen glow in the dark materialen gebruiken. Waar bescheiden licht is toegestaand (oranje en gele gebieden) kan beter voor reguliere verlichting gekozen worden dat wordt uitgeschakeld na gebruik.
Geen voorkeur: aanwezigheidsdetectie
In algemene zin geldt GEEN voorkeur voor lampen op aanwezigheidsdetectie. Omdat dit vaak om lampen voor veiligheid gaat, zijn dit vaak felle lichtpunten. De gemeente en provincie zijn van mening dat het voor dieren een groot schrikeffect kan geven als (felle) lampen aan- en uitspringen.
De voordelen van aanwezigheidsdetectie zijn helder:
- minder lichtvervuiling en energiegebruik
- licht alleen op de momenten dat er iemand is
Hiervoor is het nodig het systeem technisch goed uit te voeren:
- bescheiden lamp van de juiste kleurtemperatuur en minimale verlichtingssterkte
- lamp straalt goed naar de plek waar het een functie heeft
- bij voorkeur niet plotseling aan/uitschakelen maar met een vloeiend verloop