Stap 2 - Jeugdwet-onderzoek
We onderzoeken en beoordelen of ondersteuning vanuit de Jeugdwet noodzakelijk is. Dit noemen we ook wel het Jeugdwet-onderzoek.
Persoonlijk gesprek
Het onderzoek naar de persoonlijke situatie van het kind is wettelijk verplicht. We voeren dan een persoonlijk gesprek met de wettelijke vertegenwoordigers. Soms is het kind of de jongere hierbij aanwezig. Dit gesprek vindt meestal bij u thuis plaats, of op één van onze locaties. We maken hiervoor een afspraak. In het persoonlijk gesprek bespreken we de ondersteuningsvraag. Na afloop maakt onze werknemer een verslag hiervan.
Crisissituatie
Is er sprake van een crisissituatie? Bijvoorbeeld dat het kind of de jongere onveilig is? Dan is er geen tijd voor onderzoek. De gemeente moet dan binnen 24 tot 48 uur hulp bieden. De gemeente regelt dan begeleiding thuis of opvang elders. De gemeente start dan ook meteen het onderzoek naar de persoonlijke situatie.
Verwijsindex
De gemeente Veere werkt met de MULTIsignaal Verwijsindex wanneer wij actief betrokken zijn bij kinderen en jongeren tot 23 jaar. Dit is een wettelijke verplichting. De Verwijsindex is een digitaal systeem waardoor professionele hulpverleners goed in beeld krijgen wie er betrokken zijn bij uw zoon of dochter. Zij kunnen dan onderling afstemmen en de best mogelijke ondersteuning bieden. Op deze manier kunnen professionals met elkaar afstemmen om uw kind zo goed mogelijk te helpen.
Lees meer over de Verwijsindex.
Gespreksonderwerpen tijdens het Jeugdwet-onderzoek
Tijdens het gesprek bespreken we waar het kind of de jongere hulp bij nodig heeft. Ook vragen we wat u zelf kunt organiseren aan hulp.
Onderstaande onderwerpen (levensgebieden) komen mogelijk aanbod tijdens het gesprek.
- Dagbesteding: welke activiteiten doet het kind elke dag?
- Gezondheid lichamelijk: is er een ziekte of een lichamelijke beperking?
- Gezondheid psychisch: we vragen naar de psychische/geestelijke gezondheid.
- Huiselijke relaties: dit zijn mensen die bij het kind/de jongere in huis wonen. Hoe zijn de onderlinge relaties?
- Huisvesting: we spreken over uw woonomgeving.
- Justitie: is het kind of de jongere in contact geweest met politie of justitie?
- Maatschappelijke participatie: is het kind of de jongere betrokken bij de buurt of wijk?
- Sociaal netwerk: heeft het kind goede vriendschappen en andere sociale contacten?
- Verslaving: is er sprake van verslaving?
Doelstellingen
We maken afspraken over de doelen die we willen bereiken met de ondersteuning.
- Wat is er nodig om uw doelen te behalen?
- Welke acties kunt u zelf uitvoeren?
- Welke hulpbronnen heeft u nodig om de gestelde doelen te behalen? Een voorbeeld van een hulpbron is een familielid of een zorgaanbieder.
- Binnen welke tijdsplanning willen we deze doelen behalen?
Hoe kan het sociale netwerk ondersteunen?
De ondersteuning via de Jeugdwet is aanvullend op wat de jongere en/of het gezin zelf nog kan organiseren. Daarnaast vragen we op welke manier het sociale netwerk hulp en ondersteuning kan bieden. Het kan zijn dat we inschatten dat er meer ondersteuning via het sociale netwerk mogelijk is. Soms plannen we dan een Familienetwerkberaad in. We vragen mensen die veel voor het kind of de jongere betekenen bij elkaar in één overleg (beraad). Met elkaar bedenken we oplossingen voor de hulpvraag. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!
Neem iemand mee naar het gesprek
Vindt u het lastig om een gesprek te voeren? U mag altijd iemand vragen om hierbij aanwezig te zijn. Een familielid of een kennis. Heeft u niemand in uw omgeving die u daarbij kan helpen? Dan kunt u ook een beroep doen op onafhankelijke cliëntondersteuning. U kunt onafhankelijke cliëntondersteuning aanvragen via Welzijn Veere via telefoonnummer 0118 583 687 en Maatschappelijk Werk Walcheren via telefoonnummer 0118 448 844. Zij helpen u ook bij de voorbereiding van het gesprek. Een cliëntondersteuner mag ook tijdens het gesprek aanwezig zijn.
Wat is de volgende stap?
Na het persoonlijk gesprek maakt de medewerker hiervan een verslag. We noemen dit ook wel het Ondersteuningsplan. Lees meer hierover in de volgende stap.