Programma herdenkingen november 2024
Ieder jaar herdenken we begin november de bevrijding van Walcheren in 1944. Dit (en volgend) jaar zijn er extra bijzondere herdenkingen, omdat het 80 jaar geleden is dat kernen in onze gemeente werden bevrijd. Onderstaand vindt u het programma voor de herdenkingen in november 2024 in onze gemeente.
Aagtekerke
Donderdag 31 oktober
- Van 13.00 tot 21.00 uur: Grote tentoonstelling oorlogsmaterialen in de gymzaal.
- Om 19.30 uur: Lezing door oorlogshistoricus Hans Sakkers ‘De Slag om de Schelde’, met extra aandacht voor Walcheren, Amicitia.
Vrijdag 1 november
- Om 11.00 uur: Start herdenking bij het monument, Kalfhoeksepad met het overvliegen van een oorlogsvliegtuig. De kinderen van de jhr. Willem Versluijsschool van groep 3 tot en met 8 zullen deze dag aanwezig zijn bij de herdenking bij het monument aan het Kalfhoeksepad. De directeur zal een kort openingswoordje doen. Er zullen kransen gelegd worden en raadslid Jacobse zal als vertegenwoordiger vanuit de gemeente Veere een krans leggen en toespraak houden.
- Van 12.00 tot 21.00 uur: Grote tentoonstelling oorlogsmaterialen in de gymzaal.
- Om 19:30 uur: ‘Herdenken en vieren’ met alle inwoners van Aagtekerke en belangstellenden met medewerking van twee projectkoren, Brassband Apollo en het jeugdensemble Domburg, bevrijdingsverhaal, prijsuitreiking en veel samen zingen. Plaats: kerk GG, Prelaatweg 17. Wethouder de Visser zal als vertegenwoordiger vanuit de gemeente Veere aanwezig zijn.
Zaterdag 2 november
- Om 9.30 uur: Optocht met versierde voertuigen vertrekt vanaf het Dorpsplein.
Om 10.00 uur: Aubade op het Dorpsplein en prijsuitreiking mooist versierde voertuigen (alle soorten fietsen, skelters, etc.)
Daarna:
- Doorlopend films in de Dorpskerk en ’t Voorlokaal van de inundatie en bevrijding van Walcheren.
- Grote tentoonstelling oorlogsmaterialen in de gymzaal.
- Fototentoonstelling Jos Hugense, getuige van de oorlog, in gang Amicitia.
- Koffie en thee in Amicitia (contant/pin).
- Friet en wafels voor de lunch op het Dorpsplein (contant/QR)
- Om 10.00 tot 15.30 uur: Bezichtiging Buffalo-amfibievoertuig
- Om 11.00 uur: Start Emmauswandeling (4 KM), ingang Dorpskerk. Thema: “Vrijheid!?" Aanmelden niet nodig
- Om 13.00 uur: Historische wandeling rond Aagtekerke (4 KM), ingang Dorpskerk. Aanmelden niet nodig
- Rondrit legervoertuigen
Dishoek
Zaterdag 2 november
Om 13.00 uur is er in Dishoek bij de duinovergang Kaapduin een herdenkingsbijeenkomst. De herdenking wordt gesproken door Rene Heinrich. Hij doet ook de gebeden. Met ook een korte toespraak van Wethouder de Jonge namens de gemeente Veere. Doedelzakspeler en een buggler zij ook aanwezig. Namen worden voorgelezen van de gestorven commando’s en een kranslegging. In aanwezigheid militair attache, familie van veteranen, Engelse veteranen, RMC assocation en de wandelaars die meedoen met de loop van Westkapelle naar Vlissingen.
Domburg
Op vrijdag 1 november a.s. zal de bevrijding van Domburg - 80 jaar geleden - worden herdacht. Het Comité Herdenking Domburgse oorlogsslachtoffers 1940-1945 organiseert de herdenking die in twee delen zal verlopen. Ook organiseert het Comité excursies op zaterdag 26 oktober a.s.
Herdenking op de duinen – vrijdag 1 november
Om 9.00 uur bij de drie militaire monumenten op het Duin (Boulevard van Schagen, nabij het Badpaviljoen). De afzonderlijke monumenten zijn ter nagedachtenis van de Belgische, de Engelse en de Noorse militairen (commando’s), die gevallen zijn bij de bevrijding van Walcheren en in het bijzonder van Domburg (toen verenigd in de 41 Royal Marine Commando en 10 Inter-Allied Commando). Vertegenwoordigers van de drie landen, van de gemeente Veere (Wethouder van Houten), van het Comité en van de Stadsraad Domburg zullen tezamen met leerlingen van groep 8 van de Archipelschool de Golfslag uit Domburg kransen leggen. Een van de leerlingen zal ook nog een gedicht voordragen.
Herdenking in het Schuttershof en op de begraafplaats – vrijdag 1 november
Om 13.00 uur (vanaf 12.30 uur inloop) in het verenigingsgebouw het Schuttershof (Kanonweistraat 30) te Domburg, waarbij filmbeelden van de bevrijding van Domburg zullen worden getoond. Ook worden herinneringen van enkele ooggetuigen van de bevrijding voorgelezen door leerlingen van groep 8. De ooggetuigen zijn onlangs geïnterviewd door de leerlingen. Om 14.00 uur zullen de aanwezigen zich te voet begeven naar het monument van de gevallen burgers op de begraafplaats van Domburg. 31 Domburgers kwamen om tijdens de hevige gevechten/bombardementen bij de bevrijding van Domburg en bij eerder oorlogsgeweld. Bij de bevrijding van Domburg kwamen ook vluchtelingen uit andere dorpen om. Ook bij dit monument zullen kransen/bloemen worden gelegd door vertegenwoordigers van de gemeente Veere (Wethouder de Visser), de Stadsraad en schoolkinderen. Apollo Brass zal de muzikale begeleiding verzorgen. Een leerling van de Golfslag zal een gedicht voordragen.
Het Comité hoopt op 1 november op een goede opkomst van nabestaanden van gevallenen, inwoners van Domburg en overige belangstellenden.
Excursies
Op zaterdag 26 oktober a.s. worden twee wandelexcursies georganiseerd onder leiding van gidsen die als vrijwilligers hebben meegewerkt aan het boek van Hans Sakkers “In het spoor van de slag om de Schelde”. Wethouder de Visser zal als vertegenwoordiger van de gemeente Veere aansluiten.
Oostkapelle
Vrijdag 8 november
Schoolkinderen krijgen ‘s middags in de Halve Maan een film over de bevrijding te zien. ‘s Avonds kunnen andere belangstellenden twee films met historische beelden van de bevrijding van Walcheren bekijken. Ook is er een grote tentoonstelling met materialen uit de bezettingsjaren en historisch oorlogsmateriaal. Wethouder de Visser zal als vertegenwoordiger van de gemeente Veere aanwezig zijn.
Herdenking in de Halve Maan
U wordt uitgenodigd om samen met de inwoners van Oostkapelle te gedenken dat het dorp 80 jaar geleden werd bevrijd van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Toegang is gratis. Locatie: Halve Maan, Schoolstraat 2. Inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur.
Serooskerke
Vrijdag 8 november
Om 14.30 uur is er op het Muntplein in Serooskerke een herdenkingsbijeenkomst met onderstaand programma:
- Gesprek met een ooggetuige van de gebeurtenissen in 1944
- Toespraak door Wethouder de Jonge als vertegenwoordiger van de gemeente Veere
- Kinderen uit Serooskerke noemen de namen voor van de gevallenen. Na elke naam wordt een bloem geplaatst
- De ‘Last Post’ wordt gespeeld
- Twee minuten stilte
- Het ‘Reveille’ wordt gespeeld
- De volksliederen van Nederland en Groot Brittannië worden gespeeld.
- Er worden bloemen gelegd door de gemeente Veere, het British Legion, het 48 Royal Marines commando en organisaties uit Serooskerke
- Uitnodiging om na de afsluiting na te praten in het Oude Brandspuithuis
- Afsluiting
Vrouwenpolder
Donderdag 7 november
- Om 12.30 uur: De kinderen van CBS De Goede Polder, groep 7 en 8 gaan naar de Lepelstraat. Om de bunker van Mevr. F. de Visser-Wijkhuis te bekijken en uitleg te verkrijgen over de Familie de Visser. Bij goed weer, lopen zij het Jan de Visserpad.
- Om 16.00 uur: Opening van de tentoonstelling in aanwezigheid van familieleden van Ad van Dijk, als 17 jarige jongen heeft hij een dagboek bijgehouden over de laatste week voor de bevrijding. Van dit dagboek is een film gemaakt.
Vrijdag 8 november
Vanaf 10.58 uur: Herdenkingsmoment bij het monument aan het begin van de Fort Den Haakweg. Wethouder de Jonge zal als vertegenwoordiger vanuit de gemeente Veere een krans leggen en een toespraak houden. De nazit is in het Dorpshuis.
In het dorpshuis is te bekijken:
- Diverse boeken en krantenknipsels over de bezetting en de bevrijding.
- Op het podium staat een grote TV waar doorlopend films te zien zijn over de Slag om de Schelde, het ondergelopen Walcheren, een VVV film uit 1938 en ooggetuige verhalen van dorpsgenoten.
- Speciaal aandacht is er voor de film over het dagboekverslag van Ad van Dijk.
Het Dorpshuis is geopend op vrijdag 8 en zaterdag 9 november van 10.00 tot 17.00 uur
Op 8 november is er om 19.30 uur een Bevrijdingsconcert door het Westkappels koor, in de NGK kerk in de Schoolstraat 9, ook te volgen via www.kerkdienstgemist.nl
8 en 9 november kan er vanuit de museumboerderij van Mevr. F. de Visser-Wijkhuis, Lepelstraat 16, een wandel- of fietsroute ondernomen worden langs enkele belangrijke punten uit het leven van Jan de Visser en uit de geschiedenis van ons dorp. Er zijn kosten aan verbonden.
Westkapelle
Vrijdag 1 november
Op vrijdag 1 november vinden er verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats in Westkapelle.
- Om 11.00 uur vindt de eerste herdenkingsbijeenkomst plaats in het Polderhuis in aanwezigheid van een grote hoeveelheid hoogwaardigheidsbekleders uit diverse aan de landing 1944 deelgenomen landen. Daar vindt ook de onthulling van het Invasiemonument op de zeedijk plaats. Namens de gemeente Veere zal het gehele college aanwezig zijn.
- Om 12.30 uur de herdenking voor burgerslachtoffers in aanwezigheid van onder andere de schoolkinderen bij de graven achter Vuurtoren 't Hoge Licht. Burgemeester Frederiek Schouwenaar zal een krans leggen en toespraak houden. Om 13.30 uur is er vervolgens een herdenking voor militaire slachtoffers bij Landingsmonument Erika. Burgemeester Frederiek Schouwenaar zal een krans leggen en een toespraak houden.
Zoutelande
Vrijdag 1 november
Om 13.30 uur is er bij de oude begraafplaats Westkapelseweg een herdenking bij het graf van Angus P. MacLeod met vertegenwoordigers van de Unie van Veteranen en de Stichting Wings to Victory, medewerking Luctor et Emergo, schoolkinderen. Wethouder van Houten zal als vertegenwoordiger van de gemeente Veere een krans leggen en een toespraak houden.
Zaterdag 2 november
Om 10.00 uur is er in de Catherinakerk een korte bijeenkomst door Engelse Veteranen met lopers van de wandeltocht Rushing to Flushing.
Op diezelfde datum is er in de avond een groots herdenkingsconcert, aanvang 20:00 uur, 19.30 zaal open. Plaats: Dorpshuis de Soute Schakel Zoutelande. Muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande en Muziekvereniging Volharding uit Steenbergen, beide onder leiding van Junior Huigen. Entree tickets 5 euro per persoon (meer mag ook). De opbrengt gaat naar het namenmonument oorlogsslachtoffers van Zoutelande. Wilt u zeker zijn van entree bewijs? Mail dan naar: 2november1944@zeelandnet.nl o.v.v. naam, adres en aantal tickets. Na ontvangst opgave ontvangt u een betaalverzoek. Na betaling is uw entree definitief. Wie weet zijn er op de dag zelf nog kaarten aan de kassa tegen contante betaling.
Zondag 3 november
Om 10.00 uur in de Catherinakerk een kerkdienst in het teken van de bevrijding.
Maandag 4 november
Om 10.00 uur is er in de Catherinakerk een herdenkingsbijeenkomst met schoolkinderen van Kindcentrum ’t Paalhoofd, familie van Engelse veteranen, burgemeester Frederiek Schouwenaar, kinderburgemeester Max Huiszoon, dorpsbewoners en verdere belangstellenden, met aansluitend de onthulling van het namenmonument. Daarbij is er muzikale medewerking door leden van Luctor et Emergo uit Zoutelande. Na de bijeenkomst krans- en bloemlegging bij het monument met aansluitend ruimte om na te praten met koffie en thee.