Open haard aan? Bekijk eerst de Stookwijzer!

Veel mensen vinden een houtkachel of open haard gezellig. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de rook ongezond is. Gaat u hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven.

De Stookwijzer

Naast gezondheidsrisico’s zorgt houtstook vaak voor overlast in de omgeving. Bij windstil of mistig weer blijft rook namelijk hangen. De Stookwijzer is een handig middel om te checken of de omstandigheden geschikt zijn voor het stoken van hout. Hiermee voorkomt u onnodige overlast. Kijk daarom voor u de kachel of openhaard aansteekt eerst op de Stookwijzer.
 

Gezondheid en hout stoken

Bij houtstook ontstaat fijnstof, dat aandoeningen zoals astma, COPD, chronische bronchitis en zelfs longkanker kan veroorzaken. Daarnaast verergert het hart- en vaatziekten. Meer informatie over de risico’s van houtstook vindt u op de website van Milieu Centraal

Verantwoord stoken

Elektrische alternatieven voor haarden bieden een gezonder en milieuvriendelijker alternatief. Wie toch wil stoken, kan het best droog en onbehandeld hout gebruiken en goed ventileren. Een makkelijke manier om de kachel aan te steken is de top-downmethode, of beter bekend als de ‘Zwitserse aansteekmethode’. Met deze methode krijg je vanaf het begin een goede verbranding waardoor minder rook ontstaat.