Ontheffing voertuigen op strand, duin- en dijk
Wat is het?
Voertuigen op strand, duin en dijk
Op grond van de Regeling Reglement verkeerstekens is het verboden zonder ontheffing over voetpaden te rijden. Alle duinovergangen in de gemeente Veere zijn voetpaden. Ook is het op grond van de keur Waterkeringszorg van het Waterschap Scheldestromen verboden zonder ontheffing strandovergangen te berijden. De gemeente verleent hiervoor namens het Waterschap Scheldestromen ontheffing.
Voor het rijden en parkeren in het natuurgebied de Manteling van Walcheren worden ontheffingen uitgegeven door de gemeente Veere namens Staatsbosbeheer.
De gemeente Veere geeft geen ontheffingen uit voor het rijden of parkeren op de Veerse Gatdam. Deze bevoegdheid ligt bij Rijkswaterstaat. Alle overige stranden duinen en dijken vallen onder de bevoegdheid van de gemeente Veere.
Twee categorieën verlenen ontheffing
Er zijn twee categorieën die voor een ontheffing in aanmerking komen:
- zakelijk
- particulier.
We verlenen dag- en jaarontheffingen.
Zakelijke ontheffingen
Zakelijke ontheffingen staan op bedrijfsnaam en mogen gebruikt worden voor de exploitatie van dat bedrijf. De ontheffing staat niet op kenteken en kan daardoor in verschillende voertuigen gebruikt worden.
Particuliere ontheffingen
Particuliere ontheffingen worden onder andere uitgegeven voor het te water laten van een boot of voor gehandicapten. Deze ontheffingen zijn gekoppeld aan bepaalde locaties. En mogen alleen daar gebruikt worden. De ontheffing staat niet op kenteken en kan dus in verschillende voertuigen gebruikt worden.
Online formulier
Aanvraagformulier ontheffing van het verbod om met een voertuig op het strand te rijden
Doet u de aanvraag als particulier? Dan heeft u voor dit formulier DigiD nodig. U heeft eHerkenning nodig wanneer u de aanvraag doet als bedrijf of organisatie.
Wat kost het?
De leges kosten voor een ontheffing zijn:
- Jaarontheffing € 59,60
- Dagontheffing € 14,90
Hoe werkt het?
Om op het strand, duin of dijk te mogen rijden moet u een ontheffing hebben. Deze ontheffing kunt u bij de gemeente aanvragen via het online aanvraagformulier. Hieronder vindt u een toelichting op welke soort ontheffingen er mogelijk zijn. Wat daarmee mag en wie in aanmerking komt.
Bedrijfsmatig
Bent u strandpaviljoenhouder, leverancier van strandpaviljoens, grootverhuurder of exploitant slaaphuisjes, haal en brengservice voor slaaphuisjes en strandcabines? Dan komt u in aanmerking voor een jaarontheffing.
Hoeveel ontheffingen kunt u aanvragen?
- paviljoenhouder: maximaal 2 ontheffingen
- leveranciers: geen maximum
- grootverhuurders/exploitanten slaaphuisjes: maximaal 2 ontheffing
- bezorgservices: maximaal 1 ontheffing.
Particulier
Let op: gehandicapten die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart mogen op de boulevard van Zoutelande zonder ontheffing rijden en parkeren. Hier gelden wel bloktijden in het badseizoen (1 mei tot 15 september) mag er niet tussen 11.00 en 18.00 gereden worden. Particulieren kunnen maximaal 1 ontheffing aanvragen.
Wanneer komt u in aanmerking voor een ontheffing?
Jaarontheffing
- u gehandicapt bent en in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart.
Dagontheffing
- u een vereniging vertegenwoordigt en voor een activiteit of evenement op strand een voertuig nodig heeft.
- u in het kader van een bruiloft, gasten die slecht ter been zijn naar een feestlocatie wilt brengen. U kunt zelf ontheffing aanvragen, maar wij adviseren u eerst contact op te nemen met het strandpaviljoen waar u uw feest organiseert. Hoogst waarschijnlijk heeft het paviljoen een ontheffing en een geschikt voertuig om over strand te rijden. Mogelijk kunt u in overleg met de eigenaar vervoer regelen.
Wat mag met de ontheffingen?
Het beleid ‘Voertuigen op strand, duin en dijk’ heeft als uitgangspunt dat het strand in eerste instantie bedoeld is om ongestoord en onbezorgd te kunnen recreëren. Van uit die visie is het beleid opgesteld. Hieronder de specifieke regels die bij de verschillende ontheffingen horen.
Bedrijfsmatig
- Rijden:
De ontheffing is bedoeld voor de uitvoering van werkzaamheden. Met ontheffing mag u rijden over strand naar de bedrijfslocatie vanaf de dichtstbijzijnde bereikbare en berijdbare overgang.
- Parkeren:
Bij het parkeren moet altijd ruimte vrijgelaten worden voor hulp en reddingsdiensten. Parkeren op het strand is toegestaan voor paviljoenhouders. Zij mogen met een jaarontheffing met één voertuig bij het paviljoen parkeren. Overige ontheffinghouders mogen alleen kort parkeren op het strand voor laden en lossen. Parkeren op de duinen is alleen toegestaan voor paviljoenhouders op onderstaande overgangen:
- Strandweg Dishoek
- Deep Dean Zoutelande
- Boulevard Zoutelande
- Breezand Vrouwenpolder
- Erica Westkapelle.
Op alle overige overgangen is parkeren verboden. Alleen laden en lossen is toegestaan.
Particulieren
Bij het parkeren moet te allen tijde ruimte vrijgelaten worden voor hulp en reddingsdiensten. Met een ontheffing voor gehandicapten mag geparkeerd worden bij Erika in Westkapelle en op de boulevard van Zoutelande. Let op! Wilt u alleen in Zoutelande naar het strand dan heeft u als gehandicapte met gehandicaptenparkeerkaart geen ontheffing nodig. Met een ontheffing voor het te water laten van een boot mag bij Erika in Westkapelle en op de boulevard van Zoutelande geparkeerd worden. Dubbel parkeren en parkeren voor straatmeubilair is verboden. Let op! Parkeert u bij Erika laat dan de weg tussen de KNRM post en het strand vrij. In geval van nood hebben de voertuigen van de KNRM de gehele breedte van dit pad nodig.
Wat is uitgezonderd?
Het is toegestaan uw eigen strandcabine op te bouwen en daarvoor over het strand te rijden in het voorjaar van 1 april tot en met 1 mei en in het najaar tussen 15 september en 31 oktober. In het voorjaar moet u wel rekening houden met de bloktijden die in het badseizoen gelden. U mag tussen 1 mei en 15 september niet tussen 11.00 en 18.00 uur op het strand rijden. Gehandicapten in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart mogen bij de boulevard van Zoutelande zonder ontheffing rijden en parkeren. De dijk bij Westkapelle is uitgezonderd. Van het dorp Westkapelle tot de Baaiweg mag zonder ontheffing gereden en geparkeerd worden.
Wat moet ik doen?
- u kunt een ontheffing bij de gemeente aanvragen. Dit kan via het online aanvraagformulier.
- als u in aanmerking komt voor een ontheffing, kan de gemeente deze meestal meteen maken en meegeven of toesturen.
Hoe lang duurt het?
1 week
Met wie kan ik contact opnemen?
Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mail ontheffingen@veere.nl
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Neem contact met ons op via het contactformulier