Olietanks in particuliere grond verwijderen
Wat is het?
Een olietank of brandstoftank in de grond kan roesten of lekken. De grond kan hierdoor vervuild raken. Als er een olietank of brandstoftank onder de grond in uw tuin ligt, dan moet u dit melden bij de gemeente.
- Als u de tank niet meer gebruikt dan moet u de tank laten schoonmaken en/of verwijderen (saneren) door een erkend bedrijf. Laat altijd een bodemonderzoek uitvoeren.
- Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.
- Moet u een olietank in uw tuin laten verwijderen? Regel dit dan voor de overdracht van de woning. Of spreek met de koper af dat hij de olietank laat verwijderen. Weet u dat u een olietank moet laten verwijderen en doet u dit niet? Dan bent u achteraf aansprakelijk te stellen voor eventuele schoonmaakkosten en verwijderingskosten.
- Als u de tank nog gebruikt, dan moet u de tank elk jaar laten keuren.
Hoe werkt het?
- De verwijderingsplicht geldt niet voor tanks die vóór 1 januari 1999 zijn gesaneerd (schoongemaakt) door een Kiwa-erkend bedrijf.
- De verwijderingsplicht geldt ook niet voor tanks die vóór 1 maart 1993 zijn gesaneerd.
De gemeente kan u als eigenaar toch verplichten aanvullende maatregelen te nemen. Vroeger werden tanks namelijk niet altijd even grondig gesaneerd.
Wat moet ik doen?
U meldt bij de gemeente dat er een tank in uw grond ligt.
- Als u niet de eigenaar van de grond bent, maar wel de huurder, dan moet u dit doorgeven aan de verhuurder. Laat altijd een bodemonderzoek doen. Als de grond vervuild is, moet u deze laten schoonmaken.
- Als u de tank niet meer gebruikt, dan vraagt u een Kiwa-erkend bedrijf om de tank weg te halen. De adressen van deze bedrijven vindt u op www.kiwa.nl. Alleen als dit echt niet anders kan, mag de tank blijven liggen. Het Kiwa-erkend bedrijf maakt de tank schoon en onklaar.
- Als u de eigenaar bent en u gebruikt de tank nog, dan moet u de tank elk jaar laten keuren. Zorg er ook voor dat u zich verzekert tegen de gevolgen van bodemvervuiling.
In het Besluit bodemkwaliteit en NEN-normen staat beschreven waar bodemonderzoek en sanering aan moet voldoen.
Extra informatie
Soms is het lastig om te bepalen of er een olietank aanwezig is.
- Aanwijzingen in uw tuin zijn een putdeksel, een koperen dop, een ontluchtingspijp of vreemde verzakkingen. Olietanks liggen nooit meer dan 1 meter diep.
- In de kelder of de kruipruimte wijst een ongebruikte leiding op olieaanvoer. Oude olieleidingen zijn makkelijk te herkennen: ze zijn minimaal 2 keer zo dik als gasleidingen en hebben een doorsnede van circa 6 centimeter.
- Soms weten uw buren of de vroegere bewoners of er een tank in de tuin ligt.
- Oliehandelaren weten meestal welke huizen vroeger oliestook hadden.
Met wie kan ik contact opnemen?
Centrale Publieksbalie
telefoonnummer (0118) 555 444
e-mailadres gemeente@veere.nl
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Neem contact met ons op via het contactformulier