Nieuwbouwprogrammering 2022-2030

De nieuwbouwprogrammering geeft overzicht en prioriteit aan de Veerse nieuwbouwprojecten. De ambitie is om tot 2030 in elke kern woningen te bouwen met een focus op betaalbare, starters-, sociale en levensloopbestendige woningen. De nieuwbouwprogrammering is een planning van nieuwbouwprojecten die de komende jaren worden opgepakt en uitgevoerd. De programmering bestaat uit twee fases. De projecten in fase 1 zijn inmiddels afgerond of zitten deze in de afrondende fase. De tweede fase van deze planning wordt nu aan gewerkt en gevormd.

Staat uw kern niet vermeld in fase 1 van de programmering dan komt deze zeer waarschijnlijk terug in fase 2. Het college heeft namelijk het doel om in alle kernen tot 2030 te bouwen. Belangrijk om te benadrukken is dat de nieuwbouwprogrammering geen statisch document is. In de werkelijkheid kunnen plannen sneller verlopen, vertragen of misschien niet ten uitvoer worden gebracht. 

Wilt u een nieuwbouwinitiatief indienen? 

Om onze woningbouwopgave en ambities te realiseren zijn er woningbouwinitiatieven noodzakelijk. Naast dat we als gemeente woningbouwprojecten realiseren op gronden die wij in bezit hebben, denken we ook graag mee over initiatieven van derden. 

Met regelmaat kloppen Veerse inwoners en ondernemers bij de gemeente aan met hun nieuwbouwplan. Dit varieert van individuele woningen op lege percelen tot complete nieuwbouwwijken met huur- en koopwoningen. Om efficiënt te kunnen werken en initiatiefnemers snel duidelijkheid te bieden over de realisatietermijn van hun plan, hanteert de gemeente Veere een nieuwbouwprogrammering (NBP). Hierin worden alle nieuwbouwplannen van meer dan drie woningen gepland. Deze planning wordt samen met de initiatiefnemers aangehouden om hun projecten zo snel mogelijk te realiseren: wat bijdraagt aan de broodnodige uitbreiding van de woningvoorraad in de gemeente Veere.
 

Hoe wordt uw plan getoetst?

Complexe ruimtelijke plannen worden in Veere beoordeeld door het Intaketeam. Wanneer een woningbouwplan van drie of meer woningen kansrijk blijkt, wordt het opgenomen in een groslijst van woningbouwplannen. Deze lijst wordt tweemaal per jaar, op vaste momenten, getoetst volgens het toetsingskader. 

De plannen die de meeste punten behalen, worden opgenomen in de nieuwbouwprogrammering. Het aantal beschikbare plaatsen op de programmering is afhankelijk van de ambtelijke capaciteit en de voortgang van lopende projecten. De nieuwbouwprogrammering (NBP) wordt tweemaal per jaar door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld, waarna de initiatiefnemers op de hoogte worden gebracht van de uitslag voor hun project.
 

Wat is het toetsingskader?

Het toetsingskader is in het najaar van 2023 door de gemeenteraad vastgesteld. Dit kader weegt nieuwbouwplannen op diverse punten, die u kunt teruglezen op overheid.nl.

Manier van aanmelden van uw project

Initiatiefnemers kunnen hun plannen indienen via het intakeformulier:

Intakeformulier Ruimtelijke initiatieven

Uw plan wordt door het intaketeam behandeld. U ontvangt van hen schriftelijk een reactie met daarin het antwoord of uw plan kansrijk of niet kansrijk is. Is uw plan kansrijk dan staat er in de brief vermeldt wanneer uw plan door het toetsingskader wordt beoordeeld. 

Initiatiefnemers ontvangen van het intaketeam bericht of hun plan kansrijk is, met eventuele toelichting. Kansrijke initiatieven worden vervolgens getoetst aan het toetsingskader. Na vaststelling van de NBP door het college van burgemeester en wethouders, ontvangen initiatiefnemers bericht of hun plan is opgenomen, inclusief een indicatie van de uitvoeringstermijn.

Tijdlijn beoordeling toetsingskader NBP

2024

  • Indienen tot 22 april – uitslag begin juni 
  • Indienen tot 22 oktober - uitslag begin december

2025

  • Indienen tot 22 april – uitslag begin juni 
  • Indienen tot 22 oktober  - uitslag begin december

U heeft een plan voor een, twee of drie woningen. Wat dan?

Kleine initiatieven tot 3 woningen kunt u indienen bij het Intaketeam. Dit kan altijd, gedurende het hele jaar. Het Intaketeam beoordeelt uw plan en laat u binnen 4 weken weten of uw plan kansrijk is of niet.