Maatschappelijke voorzieningen

Verschillende kernen in de gemeente Veere

Goede maatschappelijke voorzieningen vinden we belangrijk. Bijvoorbeeld goede schoolgebouwen, dorpshuizen en sport- en gymzalen, die voldoen aan de actuele klimatologische en duurzaamheidseisen. Dat is ook de reden dat we hier in investeren. Per kern brengen we deze gebouwen zoveel mogelijk onder één dak: in een multifunctionele accommodatie (MFA). Dit is een ontmoetingsplaats voor jong en oud, voor kaartspelers en sporters, voor schoolkinderen en gepensioneerden. Kortom, voor alle inwoners van het dorp. Dit zorgt voor verbinding en versterkt de leefbaarheid in onze kernen.

Duurzaam

Het samenbrengen van maatschappelijke gebouwen maakt de kernen ook aantrekkelijk voor nieuwe inwoners. We bouwen multifunctionele accommodaties duurzaam, circulair en waar mogelijk makkelijk te demonteren. Nieuwe gebouwen bouwen we volgens de ENG-norm (energieneutraal gebouw).

Twee fasen

Sommige maatschappelijke voorzieningen hebben achterstallig onderhoud of voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het opknappen, verbouwen en vernieuwen kost heel veel geld. Daarom bereiden we de plannen zorgvuldig voor.

De investeringen in het verbeteren van de maatschappelijke voorzieningen zijn zo omvangrijk dat niet alles tegelijk kan. Daarom is er een knip gemaakt in 2 fasen. In de eerste fase zijn de volgende 4 kernen aan de beurt: Aagtekerke, Serooskerke, Oostkapelle en Westkapelle.

Plannen en stand van zaken

In november 2021 heeft de gemeenteraad van Veere ingestemd met de begroting. Dit was het startsein om in overleg met inwoners, (sport)verenigingen, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden programma’s van eisen per kern op te stellen. Deze programma’s zijn verwerkt in projectplannen. Tijdens de uitwerking tot ontwerpen zullen we bovengenoemde partijen betrekken.

Hieronder kunt u voor de kernen Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle zien wat de stand van zaken is.

Aagtekerke

Maandag 20 november 2023 is Amicitia in Aagtekerke geopend. Amicitia is de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) aan de Agathastraat in Aagtekerke.

Met de nieuwe MFA brengt de gemeente Veere zoveel mogelijk maatschappelijke voorzieningen in Aagtekerke bij elkaar. Het multifunctionele gebouw omvat een  gymzaal, dorpshuis- en gezondheidsfunctie. De nieuwe accommodatie is bijna energieneutraal (BENG) en heeft geen gasaansluiting. De speeltuin van het Dorpsplein/Bouwluststraat in Aagtekerke is verplaatst en ligt nu naast Amicitia. Op de vrijgekomen locatie van de gymzaal en de speeltuin komen nieuwe woningen.

ontwerp mfa Aagtekerke
Ontwerp MFA Aagtekerke

Oostkapelle

Kindcentrum

In Oostkapelle gaan we een kindcentrum bouwen vlakbij De Halve Maan. Hier komen basisschool De Lispeltuut, de Eben-Haëzerschool, de Kinderopvang en de GGD samen onder één dak. De bestaande gebouwen worden gesloopt. Het nieuwe schoolplein wordt (groten)deels een openbare speelplek en alle kinderen uit het dorp zijn welkom om hier te komen spelen. Ook wordt er een royale groene rand aangelegd  die aansluit op de bestaande groene omgeving. Om alle plannen te realiseren, moeten we dingen aanpassen. Voordat de gemeenteraad met alle plannen instemde, hebben we dit filmpje over het Kindcentrum Oostkapelle gemaakt. 

Voetbal

Het kindcentrum komt te liggen op een deel van de huidige voetbalvelden op sportpark Duinhelm. Daarom moeten we velden verleggen en anders indelen. Ook komt er op Duinhelm een kunstgrasveld. Bekijk de tekening (757 KB) van het kunstgrasveld.

Tijdens de werkzaamheden op Duinhelm zal de voetbalvereniging tijdelijk uitwijken naar de velden van sportpark Oosterloo in Domburg. Wanneer de voetbalvelden in sportpark Duinhelm herverdeeld en ingericht zijn, komt de locatie sportpark Oosterloo deels vrij voor herontwikkeling.

Bij de fusie tussen de voetbalverenigingen van Domburg en Oostkapelle is door de verenigingen de wens geuit om een nieuw sportcomplex te realiseren tussen Domburg en Oostkapelle in. De gemeente wil samen met de voetbalvereniging kijken wat in de toekomst mogelijk is. Hiervoor gaan we een haalbaarheidsonderzoek doen. In het haalbaarheidsonderzoek kijken we of er een geschikte nieuwe locatie te vinden is en kijken we wat we kunnen doen met de grond die dan vrij gaat komen bij sportpark Duinhelm en sportpark Oosterloo. Mocht uit het haalbaarheidsonderzoek komen dat verplaatsen naar een nieuw te realiseren sportcomplex haalbaar is, dan gaat het om een verhuizing op de langere termijn.

Informatieavonden

Uw inzichten en feedback spelen een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van onze plannen. We willen een plek creëren die voldoet aan onze gezamenlijke visie en aansluit bij de behoefte van het dorp en de gebruikers. We waarderen uw inzichten, en zorgen ervoor dat deze meegenomen worden in de verdere ontwikkeling van het project. 

Benieuwd naar de verslagen van de informatieavonden? U vindt ze hier:

Renovatie Halve Maan

In Oostkapelle hebben we sporthal De Halve Maan en het bijbehorende dorpshuis gerenoveerd. Het gebouw heeft een verbeterde uitstraling gekregen en is als bijna energieneutraal gebouw (BENG) uitgevoerd. De huurders en gebruikers van de sporthal en het dorpshuis waren nauw betrokken bij het tot stand komen van het nieuwe plan. De renovatie is begin december 2022 opgeleverd en in januari feestelijk geopend. Daarmee kunnen alle inwoners van Oostkapelle weer volop gebruikmaken van deze mooie vernieuwde accommodatie.

Contact

Heeft u vragen over de maatschappelijke voorzieningen in Oostkapelle? Neem dan contact op met de projectleider gemeente Veere. U kunt de projectleider bereiken per mail via projecten@veere.nl of telefonisch via (0118) 555 444.

Serooskerke

Luchtfoto Serooskerke

Zwembad De Goudvijver in Serooskerke heeft een nieuw entree- en kleedgebouw en een (gedeeltelijk) nieuwe pompinstallatie gekregen. Daarnaast is het nieuwe gebouw voorzien van een mindervaliden toilet, kleedruimte en een tillift.

Zandputgebied Serooskerke krijgt groen licht voor ontwikkeling dorpsvoorzieningen

Op 26 september 2024 heeft de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan voor het Zandputgebied in Serooskerke goedgekeurd. Het plan omvat de bouw van maatschappelijke voorzieningen zoals een dorpshuis en gymzaal (MFA), een school en kinderopvang (kindcentrum).

De gemeente wil dit project samen met en voor het dorp realiseren. Daarom zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd, waaronder gesprekken met omwonenden en overleg met gebruikers van de voorzieningen. Zo werden wensen en ideeën van inwoners en gebruikers meegenomen in het plan.

Woensdag 12 februari hebben de gemeente Veere, KOW, Primas-scholengroep en de exploitant van dorpshuis de Zandput de intentieovereenkomst ondertekend voor de multifunctionele accommodatie en het kindcentrum. In de intentieovereenkomst staan afspraken over de haalbaarheidsfase van het project en de rollen, taken en verantwoordelijkheden. Ook is het programma van eisen vastgesteld. Het programma van eisen is in nauwe samenwerking met een externe werkgroep opgesteld. Aan deze werkgroep nemen deel: de dorpsraad, school, kinderopvang, exploitant van het verenigingsgebouw, gebruikers van de gymzaal en de gemeente. Voor de realisatie van de MFA en het kindcentrum richten we ons op 2026. De eerstkomende stap is nu de selectie van architecten. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Document

Stedenbouwkundig plan maatschappelijke voorzieningen Zandputgebied Serooskerke (8.185 KB)

Westkapelle

In september 2021 besloot de gemeenteraad dat er een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) op de locatie aan de Molenwal in Westkapelle wordt gebouwd. In de nieuwe MFA worden diverse maatschappelijke functies samengevoegd. Hierdoor ontstaat een mooie ontmoetingsplek die een positieve impuls geeft aan de leefbaarheid in Westkapelle. De nieuwe MFA bestaat uit:

  • Basisscholen De Lichtboei en De Lichtstraal
  • Kinderopvang Walcheren
  • Een sportvoorziening
  • Een gezondheidsvoorziening, waaronder een fysiotherapiepraktijk

Met een participatiewerkgroep van omwonenden, toekomstige gebruikers van de nieuwe MFA en medewerkers van de gemeente Veere is een voorstel uitgewerkt voor het stedenbouwkundige plan. Dit plan is in juni 2023 getoond aan omwonenden en geïnteresseerden en is op 28 september 2023 door de Raad vastgesteld.

U vindt hier het Stedenbouwkundig plan MFA Westkapelle.   

Selectie architect

In het najaar van 2023 is een Europese aanbesteding gehouden voor het selecteren van een architect. In december 2023 hebben de voorgeselecteerde architecten zich gepresenteerd en heeft architectenbureau Geurst & Schulze Architecten de opdracht gekregen. Geurst & Schulze Architecten werkt in samenspraak met de gebruikers het ontwerp van de MFA verder uit. In de verschillende fasen van het ontwerpproces wordt ook de participatiewerkgroep van omwonenden betrokken.

Ontwerpfase

In het tweede kwartaal van 2024 is het Voorontwerp afgerond. Naast het voorontwerp is ook een circulaire pilot uitgewerkt voor MFA Westkapelle. In deze pilot zijn aanvullende duurzaamheidsmaatregelen opgenomen. Op 3 juli heeft de raad ingestemd met het voorontwerp en de circulaire pilot. 

U vindt hier een impressie van het Voorontwerp.

Waar staan we nu?

In het vierde kwartaal van 2024 heeft het architectenbureau Geurst & Schulze en een team van experts samen met de gebruikers het Definitief Ontwerp (DO) afgerond. Deze fase markeert een belangrijke mijlpaal in het proces, waarin alle details van het gebouw, de constructie en gebouwinstallaties zijn uitgewerkt. Ook heeft een landschapsarchitect het ontwerp van de buitenruimte rondom de MFA samen met de gebruikers uitgewerkt.

In het ontwerp van de MFA staat duurzaamheid centraal, met nadruk op energiezuinigheid en circulariteit. Het gebouwontwerp is gericht op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van toekomstbestendigheid. Een belangrijk uitgangspunt in dit project is het toepassen van circulaire bouwprincipes. Materialen zijn geselecteerd op basis van hun recyclebaarheid. Voorbeelden hiervan zijn de toepassing van gerecyclede dakpannen, biobased isolatiematerialen en een demontabele structuur. Gelamineerd hout wordt gebruikt als dragend materiaal, wat niet alleen licht en sterk is, maar ook CO₂ opslaat. De gebouwelementen (vloeren, gevels, dak, binnenwanden) worden losmaakbaar gemonteerd zodat het gebouw zich in de toekomst gemakkelijk laat aanpassen of hergebruiken. Op het gebied van energiezuinigheid wordt het MFA gerealiseerd als een Nul-op-de-Meter (NOM) gebouw. Dit betekent dat zowel het energieverbruik volledig wordt gecompenseerd door lokaal opgewekte hernieuwbare energie, met behulp van zonnepanelen. De buitenruimte speelt eveneens een belangrijke rol in de duurzame ambities van het project. Deze wordt groen ingericht met onder meer een intensief groendak op het gebouw en biodiverse beplanting. Dit draagt bij aan de waterhuishouding, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt, bijvoorbeeld voor toiletspoeling en bewatering, wat de druk op waterzuiveringsinstallaties verlaagt en drinkwaterbesparing stimuleert. Met deze aanpak willen we een gebouw realiseren dat niet alleen voldoet aan de hedendaagse eisen voor duurzaamheid en energiezuinigheid en toekomstbestendig is.
Na afronding van het Definitief Ontwerp is ook de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend.
Wilt u alvast een kijkje nemen in het ontwerp? Hier vindt u een impressie van het Definitief Ontwerp
 

Planning

In het eerste kwartaal van 2025 werkt de architect het ontwerp verder technisch uit naar Technisch Ontwerp (TO) en start in januari ook de Europese aanbestedingsprocedure voor het selecteren van een aannemer. Het streven is om deze procedure in juli 2025 af te ronden waarna de realisatie kan starten. Naar verwachting is de MFA eind 2026 gereed. 

Contact

Heeft u vragen over de maatschappelijke voorzieningen in Oostkapelle? Neem dan contact op met de projectleider gemeente Veere. U kunt de projectleider bereiken per mail via projecten@veere.nl of telefonisch via (0118) 555 444.