Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Duinweg 36/36A Oostkapelle”

Burgemeester en wethouders van Veere maken bekend dat als gevolg van het bepaalde in artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening de gemeenteraad van Veere in zijn vergadering van 3 juli 2024 het ontwerp bestemmingsplan “Duinweg 36/36A Oostkapelle” gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad geen exploitatieplan vastgesteld. 

Ten opzichte van het ontwerp is het bestemmingsplan op de volgende onderdelen gewijzigd: 

Verbeelding 

  1. Op de verbeelding wordt de bestemming “Waarde – Archeologie 3” verwijderd.
  2. Op de verbeelding worden met aanduidingen ‘zone – voorwaardelijke verplichting -@’ de huidige te behouden bomen aangeduid.

Regels

1. De bestemming “Waarde – Archeologie 3” wordt verwijderd. 
2. Er wordt een voorwaardelijke verplichting opgenomen in het plan. Deze luidt:
1. Ter plaatse van de aanduiding 'zone - voorwaardelijke verplichting-@' gelden aanvullende regels ter waarborging van de landschappelijke inpassing.
2. Het is verboden om de gronden dan wel de gebouwen conform de bestemming te gebruiken indien niet is voorzien in de instandhouding van de bomen die met een aanduiding op de verbeelding zijn aangegeven.
3. In de regels wordt de volgende zin toegevoegd aan de bestemming ‘Wonen’: Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een woning binnen de bestemming ‘Wonen’ kan uitsluitend worden verleend indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen in het beeldkwaliteitsplan, dat is toegevoegd als Bijlage X aan de regels van onderhavig bestemmingsplan. 

Toelichting

Paragraaf 4.11 wordt als volgt aangepast:

In de huidige situatie is het plangebied ingericht ten behoeve van een kerkgebouw. Op het terrein zijn 48 parkeerplaatsen aanwezig. Uitgaande dat deze parkeerplaatsen één maal per dag volledig benut worden, is sprake van 96 verkeersbewegingen per etmaal. Daarmee voorziet de ontwikkeling in potentie naar verwachting slechts per saldo in circa 166 extra verkeersbewegingen die zullen ontstaan, uitgaande van een vergelijking tussen de huidige en beoogde situatie.

Dit verkeer wordt zowel direct als indirect (via Zeeduinsepoort) ontsloten via de Duinweg. Ter hoogte van het plangebied is de etmaalintensiteit op de Duinweg circa 1.500 verkeersbewegingen. De toename van het verkeer bedraagt circa 11%. De Duinweg functioneert als een gebiedsontsluitingsweg met een maximum snelheid van 30 km/uur. Volgens het CROW geldt voor gebiedsontsluitingswegen met een maximum snelheid van 30 km/uur met fietsstroken met een smalle middenrijloper voor autoverkeer in twee richtingen een maximum acceptabele voertuigintensiteit van 6.000 motorvoertuigen per etmaal. Op basis van dit gegeven is niet alleen de verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling op de Duinweg relatief beperkt te noemen, maar geldt ook dat de maximum acceptabele voertuigintensiteit voor dit type weg niet wordt overschreden. Dit maakt dat aangenomen dan worden dat het extra verkeer zonder problemen kan worden opgenomen in het heersende verkeersbeeld ter plaatse. 

Ter inzage

Het bestemmingsplan “Duinweg 36/36A Oostkapelle”, het besluit van de gemeenteraad en de documenten liggen van 23 juli tot en met 02 september 2024 ter inzage. De digitale gewijzigd vastgestelde versie van het bestemmingsplan “Duinweg 36/36A Oostkapelle” is vanaf 23 juli 2024 beschikbaar gesteld op www.regelsopdekaart.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl onder plannummer NL.IMRO.0717.0176BPDuiZioOkp-VG01.

Van 23 juli tot en met 02 september 2024 kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Beroep kan worden ingesteld door elke belanghebbende. 

Het vastgestelde bestemmingsplan “Duinweg 36/36A Oostkapelle” treedt in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken, dus op 03 september 2024. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.