Erfgoed Deal voor project Landfront Vlissingen, pilotlocatie Koudekerke
Het project Landfront Vlissingen heeft een Erfgoed Deal toegewezen gekregen. Met het project willen de Provincie Zeeland en de gemeente Veere het militair erfgoed Landfront Vlissingen opknappen en inzetten voor het verbeteren van de waterhuishouding op Walcheren.
Landfront Vlissingen is uniek militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Het landfront is een 15 kilometer lange verdedigingslinie van Valkenisse tot Fort Rammekens. Deze indrukwekkende linie, met zijn talloze bunkers, tankgrachten en andere verdedigingswerken, is aangelegd door de Duitse bezetter als onderdeel van de Atlantikwall. Het was bedoeld om Vlissingen te beschermen tegen een geallieerde aanval vanuit land.
Verstoorde waterhuishouding
Bij de aanleg van Landfront Vlissingen hebben de Duitsers geen rekening gehouden met de waterhuishouding op Walcheren. Door dwars door oude kreekruggen te graven, ontstond er vermenging van zoet en zout water. Dit heeft tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor de landbouw in de omgeving, met name rond Koudekerke. Het brakke water dat is ontstaan is niet te gebruiken voor bijvoorbeeld beregening.
Herstel en verbetering pilotlocatie Koudekerke
Dankzij de toekenning van de Erfgoed Deal en de cofinanciering van de Provincie Zeeland en de gemeente Veere kan er gestart worden met het herstel van het Landfront Vlissingen en de waterhuishouding. De plannen omvatten:
- Betere beleving van de verdedigingswerken: Een aantal schootsvelden van de bunkers worden in het veld verbeeld. Zo is de werking van het Landfront beter te zien. De bunkers, tankgracht en andere militaire structuren worden opgefrist en beter toegankelijk gemaakt voor publiek. Ook wordt de tankgracht met het oorspronkelijke profiel weer herkenbaar.
- Verbetering van de waterhuishouding: Door regenwater op te vangen en het langzaam in de bodem te laten zakken, wordt de kreekrug gevuld met zoet water. Dit komt in Koudekerke ten goede aan de beregening van de sportvelden en aan de landbouw en de natuur in de omgeving.
- Educatie en recreatie: Landfront Vlissingen wordt een plek waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en kunnen genieten van de natuur.
Een duurzame toekomst
Met het project wordt niet alleen een stuk geschiedenis behouden, maar wordt ook geïnvesteerd in een duurzame toekomst voor de regio. Door het herstel van het Landfront Vlissingen wordt een balans gevonden tussen erfgoedbehoud, natuurontwikkeling en recreatie.
Met het starten van een pilotproject rond Koudekerke werken de Provincie Zeeland en de gemeente Veere samen met Waterschap Scheldestromen aan het herstel van de waterstructuur op Walcheren. Dit pilotproject is een voorbeeld voor de rest van het land. Met het project wordt een bijzondere erfgoedstructuur ingezet om een oplossing te vinden voor actuele watervragen.