Bestrijding Aziatische Hoornaar
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort. Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere bestuivende insecten. Zij eten deze insecten namelijk graag, terwijl wij die hard nodig hebben. Daarom worden de nesten van de Aziatische hoornaar verwijderd door een professionele plaagdierbestrijder. Ziet u een nest? Maak er dan melding van!
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
De Aziatische wesp is twee tot drie centimeter lang en aanmerkelijk groter dan een normale wesp en kleiner dan de Europese hoornaar. Je herkent de Aziatische hoornaar vooral aan de gele uiteinden van de pootjes. Verder aan de zwarte voelsprieten en zwarte borststuk.
Hoe verloopt de ontwikkeling?
In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest. Dit voorjaarsnest is klein en wordt gebouwd op beschutte plekken. Je komt deze nesten bijvoorbeeld tegen in schuurtjes, tuinhuisjes, struiken of onder afdaken. Zo’n nest is op dat moment nog relatief gemakkelijk te verwijderen. Rond eind mei verhuizen de Aziatische hoornaars naar een secundair nest hoog in een boom. Dit nest is daardoor vaak moeilijk te vinden. Dit nest kan uitgroeien tot de grootte van een skippybal. Het verwijderen van deze nesten is vaak ingewikkeld en specialistisch werk.
Zijn Aziatische hoornaars gevaarlijk?
Aziatische hoornaars zijn normaal niet agressief. Als hun nest (hoog in de bomen) echter wordt verstoord, kunnen ze defensief worden en aanvallen. Een steek van een hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als u hiervoor allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.
Wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar of nest ziet?
- Maak een foto van het exemplaar en voer deze in op www.waarneming.nl (geen account vereist).
- Kijk vooral of er een nest getraceerd kan worden.
- Meld de aanwezigheid van een nest via www.waarneming.nl of geef dit aan ons door via BuitenBeter.
Bestrijding
De Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor het bestrijden of verwijderen van het nest. Wij onderzoeken de melding en geven de locatie door.