Babbeltrucs: oplichters actief
Er zijn weer oplichters actief die met babbeltrucs proberen mensen op te lichten. Ze proberen het vertrouwen te winnen van inwoners door middel van slimme praatjes of smoesjes. Zo proberen ze geld, sieraden of waardevolle spullen aan hen af te staan.
Deze trucs zijn vaak gericht op kwetsbare groepen, zoals ouderen, maar iedereen kan het doelwit worden.
Voorbeelden van Babbeltrucs
Oplichters worden steeds creatiever met hun methoden. Hieronder enkele veelvoorkomende babbeltrucs:
- Nepmonteurs of controleurs: De oplichter doet zich voor als een medewerker van een nutsbedrijf (water, elektriciteit, gas) en beweert dat er een dringend probleem is dat direct moet worden opgelost. Onder het mom van een "inspectie" vragen ze toegang tot de woning, waarna ze waardevolle spullen stelen.
- De truc met het pakje: Een veelvoorkomende babbeltruc waarbij iemand aanbelt met een pakketje en beweert dat ze het per ongeluk op het verkeerde adres hebben afgeleverd. Soms vragen ze om het even binnen neer te zetten of om contant geld voor een ‘bezorging’. Terwijl de bewoner afgeleid is, kan een medeplichtige de woning binnensluipen en waardevolle spullen stelen.
- Verkopers: Oplichters die zich voordoen als verkopers aan de deur en bijvoorbeeld loten, tijdschriften of andere producten proberen te verkopen. Ze gebruiken dit als een excuus om informatie over de bewoner te verzamelen of hen financieel op te lichten.
- Nep-politieagenten of hulpverleners: Soms doen oplichters zich voor als agenten of andere hulpverleners en zeggen ze dat ze onderzoek doen naar een inbraak in de buurt. Ze vragen om naar binnen te mogen kijken, zogenaamd om te controleren of alles veilig is, maar gebruiken dit om toegang te krijgen tot waardevolle eigendommen.
Hoe bescherm je jezelf tegen babbeltrucs?
Het beste wapen tegen babbeltrucs is alertheid en een gezonde dosis wantrouwen bij onverwacht bezoek. Vraag altijd om identificatie: Als iemand beweert een medewerker van een bedrijf of instantie te zijn, vraag dan om een identiteitsbewijs. Bel zelf naar het bedrijf om te controleren of het klopt.
De politie verzoekt mensen die tot de doelgroep behoren of mensen die ouders, opa’s en oma’s op leeftijd hebben goed op te letten. Ook mensen die met ouderen werken wordt gevraagd de waarschuwing te delen.