Afval goed scheiden

Afval scheiden doet gelukkig vrijwel iedereen. Afval op de juiste manier scheiden is soms lastig, maar wel nodig. Gescheiden afval kan op een duurzame manier verwerkt worden. Belangrijker nog: door goed afval te scheiden, putten we onze grondstofbronnen niet uit!

ZRD haalt afval op
ZRD haalt afval op

Grondstoffen en uitstoot

Onze natuurlijke bronnen van grondstoffen raken uitgeput. Door op een juiste manier afval te scheiden, kunnen veel grondstoffen hergebruikt worden.

Restafval wordt niet hergebruikt, maar verbrand. Het verbranden van afval is niet alleen kostbaar, het is ook slecht voor het milieu. Bij het verbranden van restafval is de CO2 uitstoot hoog.

Afvalstromen: wat scheiden?

Er zijn inmiddels verschillende afvalstromen. Elke afvalstroom wordt gescheiden ingezameld en verwerkt. Op die manier kan zoveel mogelijk hergebruikt worden. De belangrijkste afvalstromen binnen de gemeente Veere zijn de onderstaande.

PMD

PMD staat voor Plastic verpakkingsmateriaal, verpakkingsmateriaal van Metaal en Drinkkartons. PMD afval kent een grote vervuiling. Plastic wat geen verpakkingsmateriaal is, hoort niet in PMD thuis! Afval hoeft niet schoon te zijn, maar verpakkingsmaterialen moeten wel leeg zijn.

Vervuiling van PMD is een groot aandachtspunt voor onze gemeente. De gemeente kan van alles proberen, maar schoon PMD wordt bepaald door de manier waarop u het aanlevert!

GFT

GFT staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. Ondanks dat veel mensen dit wel scheiden, zit er in ons restafval nog enorm veel GFT. Dit komt met name door etensresten, die bij restafval gegooid worden.

Glas

(Verpakkings)-glas wordt verzameld in glasbakken. Hoe meer kleuren gescheiden ingezameld worden, hoe beter dat is. Let wel op dat vazen, glazen, ovenschalen, spiegels etc. niet in de glasbak thuis horen!

Papier

Papier wordt al ontzettend lang gescheiden opgehaald. Vettig papier (pizzadoos) of papier met een plastic laagje (papieren drinkbekers) horen niet bij het oud papier.

Bedrijfsafval

Bedrijfsafval moet apart van particulier afval verwerkt worden. Elk bedrijf moet zijn eigen afvalstromen regelen. Wilt u weten hoe dat moet, vraag dan advies aan de gemeente of ZRD (Zeeuwse Reinigingsdienst).

Kosten

Afvalverwerking kost geld. Dat ziet u terug in de afvalstoffenheffing. De verbranding van restafval is de meest dure manier van afvalverwerking. Hoe beter we ons afval dus met elkaar scheiden, hoe lager onze afvalstoffenheffing.